چرا فرزندم تکالیف را انجام نمیدهد – جلسه اول تحمل کاری
موضوع جلسه اول :
تحمل کاری
یکی از مشکلات شایع برای والدین، انجام ندادن تکالیف مدرسه توسط کودک است. این امر میتواند تا حد زیادی مادر و گاهی پدر را درگیر کند و مشکلات بسیاری برای آنها به وجود آورد. حالا سوال این است که:
این مشکل چرا به وجود میآید و چکار کنیم درگیر این مسائل نشویم ؟
برای پاسخ به این سوال باید به بررسی دو موضوع مهم در این مورد بپردازیم:
اول: تواناییهای کودک خود را بررسی کنیم که این عامل به هیچ چیزی غیر از خود کودک و ظرفیتهای شناختی حرکتی مغز کودک بستگی ندارد. این عامل مختص خود کودک است و اگر ما چند فرزند داریم برای هریک متفاوت است.
دوم: عوامل وابسته به محیط( شرایط، موقعیتها، افراد و فضایی که کودک در آن پرورش پیدا کرده و در حال حاضر در آن حضور دارد.)
جهت درک مفهوم توانایی، بهتر است نگاهی به دو سال اول زندگی کودک کنیم. در ابتدا یک نوزاد با تواناییهای حسی- حرکتی- درکی- شناختی بسیار کم متولد میشود و پس از گذشت هر ماه و حتی هر روز با تکامل مغز، نوزاد به سرعت از نظر درکی، شناختی، حرکتی و … رشد میکند و ما نتایج تکامل مغز را به صورت آشکار میبینیم، خصوصا در بخش حرکتی که از مرحله گردن گرفتن تا راه رفتن و … ادامه مییابد و کاملا برای والدین درک و مشاهده آن ملموس است.
تمامی مهارتهای شناختی از جمله توجه و حافظه و… نیز مانند مهارتهای رشد حرکتی نیازمند تکامل و رشد هستند و باید میلیون ها اتصال نورونی برای هر کدام انجام شود تا این مهارتها آماده نوشتن تکالیف و انجام کارهای مدرسه شوند، درست مانند نوزاد تازه به دنیا آمده که باید میلیون ها اتصال ایجاد گردد تا قادر به راه رفتن شود.
کودک از همان ابتدا با هر رشدی در مغز ، مهارتهایی را یاد میگیرد و میتواند کارها و تکالیف بیشتری را در محیط انجام دهد و با انجام هر تکلیفی اعتماد به نفسش برای انجام کارهای بعدی بالا میرود.
یعنی وقتی مینشیند، اعتماد به نفسش برای ایستادن بالا میرود و پس از آن، برای ایستادن تلاش میکند، پس هیچگاه نمیتواند از گردن گرفتن بدون طی کردن مراحل نشستن و چهار دست و پا رفتن به ایستادن برسد.
مهارتهای شناختی نیز این چنین هستند و هیچگاه نمیتوانند از سطح ۱ به سطح ۱۰ پرش کنند و باید تکامل خود را مرحله به مرحله طی کنند و با گذر از هر مرحله، آمادگی و اعتماد به نفس برای ورود به مرحلهی بعدی را کسب کنند.
پس اگر کودک بتواند تکالیف مدرسه را انجام دهد، این کار برایش لذتبخش میشود، چون با انجام هر تکلیف اعتماد به نفسش بالا میرود.
یکی از مهمترین مهارتها در حوزهی انجام تکالیف مدرسه، تحمل کاری است. تحمل کاری یعنی کودک بتواند در یک فعالیت هدفمند فارغ از اینکه فعالیت را دوست دارد یا خیر بماند و آن را ادامه دهد.
تحمل کاری حتی در سنین پایین و در حدود سه سال قابل مشاهده است. کودکانی که نمیتوانند با یک اسباب بازی مدتی خود را سرگرم کنند و فقط اسباب بازیها را میریزند و پرت میکنند ولی با آنها بازی نمیکنند و یا حتی، در یک فعالیت به ظاهر ساده مانند غذاخوردن، نمیتوانند بنشینند و غذایشان را تمام کنند، در این مهارت دچار ضعف هستند و چنین کودکانی در مدرسه و هنگام انجام تکالیف با الزام۳۰ تا ۴۰ دقیقه تحمل کاری، دچار مشکل شدید میشوند. بدیهی است که این مقدار از توانایی یک شبه ایجاد نمیشود و نیازمند زمان است. مغز باید از طریق ارتباطات و اتصالات عصبی که در خود ایجاد میکند ( اصطلاحا نوروپلاستیسیته گفته میشود) به این حد از تکامل برسد. این اتصالات، پس از ایجاد، باید با تکرار و تمرین محکم شود و همه این موارد باید قبل از رفتن کودک به مدرسه شکل بگیرد و این موردی نیست که یک شبه یا یک ماهه درست شود و نیازمند پروسهای طولانی مدت بوده که از سالهای قبل باید برای آن برنامهریزی شود.
در همان سالهای ابتدایی عمر کودک، به بازیهایش دقت کنید و آرام آرام کودک را در بازی مستقل کنید، کودکانی که اصلا نمیتوانند مستقل بازی کنند به احتمال زیاد نمیتوانند مستقل مشق بنویسند.
باید با در نظر گرفتن سطح مهارت کودک و فراهم کردن زمینه برای رشد و پرورش آن، سعی کنیم خاطرات خوبی از سالهای تحصیل را برای کودک خود بجای بگذاریم.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.