وقتی فرزندم اشتباه می کند
اگر می خواهید کودک شما بتواند از اشتباهاتش درس بگیرد و دیگر آن ها را تکرار نکند.
اگر می خواهید کودک شما از اشتباه کردن نترسد و بتواند ایده هایش را اجرا کرده و قدم به قدم رشد کند.
اگر می خواهید کودک شما دچار کمالگرایی نشده و به خود حق اشتباه کردن بدهد.
اگر می خواهید کودک شما در مواقع شکست و اشتباه بجای سرزنش خود، حل مسئله کرده و یکبار برای همیشه آن موضوع را حل کند.
فقط و فقط یک راه وجود دارد.
باید به عنوان والدین، بدانید در زمانی که کودک شما اشتباه می کند چه برخوردی را داشته باشید و خود شما چه نگرشی به اشتباه کردن داشته تا بتوانید بجای خود سرزنشی حل مساله را در کودک خود تقویت کنید.
در ابتدا باید اشتباه کردن را مترادف با تجربه کردن دانسته و برای آن ارزش قائل باشید و بدانید کودک شما از هر تجربه یک نکته ی جدید یاد گرفته و رشد می کند.
حال باید چگونه رفتار کنید تا کودک شما بتواند از اشتباهاتش درس بگیرد.
خوب است بدانید که مغز انسان در هنگام احساس ترس و شرم قادر به یادگیری نیست. پس اگر می خواهید کودکتان از اشتباهتش درس بگیرد مهمترین نکته این است که به هیچ عنوان، به او احساس ترس و شرم ندهید. مثلا به او نگویید فورا عذرخواهی کن یا همه چیز تقصیر تو بود. اگر اشتباه کردن در مغز کودک شما با احساس شرم و ترس مترادف شود، در تمام طول زندگی اش از اشتباه کردن فرار می کند و می ترسد.
ترس از اشتباه باعث شده تصمیمی نگرفته و کاری را شروع نمی کند. با این خصوصیت این افراد در زندگی شان رشد نمی کنند زیرا بسیاری از پیشرفت ها، پس از اشتباهات رخ می دهد.
پس مهم است با یک روش اصولی با اشتباهات فرزندتان مواجه شوید :
- ۱. هیچ گاه پس از وقوع اشتباه، برای عذرخواهی او را تحت فشار قرار ندهید. زیرا عذرخواهی با این شیوه بدین معنا نیست که کودک از کار خود پشیمان است و یا کاملا فهمیده که بخاطر چه چیزی عذرخواهی می کند. پس در اولین قدم از کودک بخواهید آنچه را که رخ داده است، بطور کامل بیان کند؟
- ۲. بجای احساس ترس و شرم در کودک، احساس همدلی را در او ایجاد کنید تا قادر باشد آن موضوع را بطور کامل احساس کند. مثلا کودکی که از اشتباه تو آسیب دیده چه احساسی دارد؟ چطور می توانیم او را به احساس بهتر برسانیم؟
- آخرین بخش و مهمترین بخش که کمک می کند تا کودک شما در تمام زندگی اش در مواقع بحران بجای تمرکز بر مساله روی راه حل تمرکز کند، پرسیدن سوال مناسب مبتنی بر حل مساله از کودک است. لازم است چه کاری انجام دهیم تا این اتفاق دیگر رخ ندهد؟
این برخورد به کودک ما یاد می دهد تا در مواقع بحران و شکست بجای سرزنش خود و نگرش کمالگرایی، مسائل را حل کرده و از اشتباهاتش درس بگیرد و بعد از هر اشتباه به عنوان یک تجربه ی ارزشمند رشد کرده و انسان قوی تری شود.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.