موانع تمرکز کودکان در درس خواندن
قبل از بیان مطلب لازم است توضیح دهیم در مورد کودکان با تشخیص بیش فعالی، باید به فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان مراجعه کنید. در واقع اگر کودک عملکردهایش بطور جدی مختل شده است شما حتما باید به دنبال راهکارهای درمانی برای کودک خود باشید.
اما گاهی ما در کودکان نرمال، نشانه های ضعف تمرکز را می بینیم، که معمولا دو دلیل عمده دارد :
دلیل اول
ضعف مهارت های شناختی می تواند مهمترین دلیل برای ضعف تمرکز در کودکان باشد که با دو مرحله آن را تعریف می کنیم :
- کودک ما نمی تواند هیچ فعالیتی را هرچند ساده، بدون قطع و وصل کردن به صورت ممتد انجام دهد ( البته برخی کودکان با این ضعف یک یا دو فعالیتی را که به آن علاقه دارند ساعت ها ادامه می دهند مثلا بازی با لگو. اما در فعالیت های دیگر مثل رنگ کردن، حتی سه دقیقه هم نمی نشینند.)، این مرحله از نظر ما تحمل کاری نام دارد. کودک در این مرحله نیازمند توجه خیلی زیادی نیست چون فعالیت یک کار تکراری و نسبتا آسان است مانند رنگ آمیزی یا رونویسی، اما در این مرحله استمرار و ماندن در فعالیت بدون قطع و وصل کردن توجه، بدون حرف زدن و بدون تکان خوردن مهم است.
- گاهی کودک قادر به انجام فعالیت طولانی هست و حتی می تواند ساعت ها تکالیف مدرسه را انجام دهد و از جایش بلند نشود و حتی حرف در حین انجام کار نزند یعنی استمرار در انجام فعالیت وجود دارد اما نکته مهم اینجاست که حواسش به کاری که انجام می دهد نیست و وقتی تکالیفش را نگاه می کنید متوجه می شوید که بسیار بی دقت نوشته است و یا زمان انجام تکالیف خیلی بیشتر از زمان مورد نیاز برای انجام آنهاست.
کودکانی که ضعف مهارت های شناختی دارند در سایر حیطه ها و عملکردهای زندگی شان نیز، ضعف تمرکز به وضوح دیده می شود. مثلا وقتی موضوعی را تعریف می کنند به خوبی از این شاخه به آن شاخه پریدن و ناتمام رها کردن کلام مشهود است.
دلیل دوم
گاهی موضوعی غیر از درس تمرکز غالب کودک را به خود اختصاص داده است به همین دلیل درس خواندن در ذهن کودک ارزشمند نبوده و آگاهانه حتی در زمان هایی که در کلاس حضور دارد دنبال پرورش و تقویت آن موضوع خاص در ذهنش می باشد.
حال سوال این است که این موضوعات چیست که توانسته تمام ذهن کودک ما را پر کند، پاسخ کاملا واضح است: این موضوعات، موضوعات غالب زندگی شماست و یا به بیانی دیگر موضوعاتی است که در طول روز کودک بیشترین مواجه را با آنها دارد. والدین بطور نا آگاهانه تمرکز کودکشان را از روی درس برداشته اند.
چطور بفهمیم که نقطه تمرکز کودک ما بر روی موضوع دیگری غیر از درس می باشد:
به کلام کودک خود دقت کنید، همه انسان ها در مورد چیزی بیشتر صحبت میکنند که تمرکز بیشتری روی آن دارند. پس اگر کودک شما در طول روز در مورد موضوع خاصی زیاد صحبت می کند، آن موضوع انرژی اصلی مغز او را به خود اختصاص داده است.
برای کنترل نقطه تمرکز کودک، به هیچ وجه مستقیم با او صحبت نکنید چون اینکار سبب شده تمرکز بیشتری بر روی آن موضوع بگذارد.
بهترین کار این است که شما اطلاعات ورودی به مغز کودک خود را کنترل کنید. شما به عنوان والدین همیشه باید از فضای فکری فرزندتان مراقبت کنید تا نقطه تمرکزش به سمتی که مطلوب شما نیست منحرف نشود و بتواند از تمرکز و انرژی مغزش در جهت رسیدن به اهداف متناسب با سنش استفاده کند.
در این مسیر نباید توقع بی مورد از خود و کودکتان داشته باشید همه ما برای تغییر نیازمند زمان هستیم و آرام آرام ساختارهایی که طی سال ها در مغزمان ساخته ایم تغییر می کند و فقط کسانی می توانند به نتایج دلخواه دست یابند که مسیر درست را بارها و بارها تکرار کنند.
اگر بتوانیم با تمرین و تکرار کافی، نقطه تمرکز کودک خود را به سمت درس خواندن هدایت کنیم، رشد و پیشرفت در درس خواندن و شوق یادگیری نتیجه حتمی ما است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.