فرزندم شکست را نمی پذیرد!!
” کودکم نمی تواند باخت را بپذیرد و همیشه دوست دارد برنده باشد و اگر زمانی ببازد و شکست بخورد به شدت عصبی شده و بازی را بهم می زند، در بسیاری از فعالیت ها مشارکت نمی کند زیرا احتمال شکست می دهد.”
اگر شما هم این نگرانی را در مورد کودک خود دارید و در جهت حل آن، بارها با او صحبت کرده اید و برایش توضیح داده اید که برد و باخت موضوع مهمی نیست و هر بار که شکست خورده نه تنها سرزنشش نکردید بلکه تمام تلاش خود را کرده که او را آرام کنید. اما هیچ کدام از اینها نتوانسته مشکل را حل کند و مقاومت کودک شما به باخت بیشتر و بیشتر شده است !
این مطلب را به دقت مطالعه کنید.
فقط در یک صورت می توانید مشکل را به صورت ریشه ای حل کنید که بپذیرید بر خلاف تمام آنچه به کودک خود می گویید برد و باخت برای خود شما نیز بسیار مهم است.
زیرا زمانی که یک نوزاد متولد می شود هیچ پیش فرضی مبنی بر اینکه برد یک اتفاق خوشایند و باخت یک اتفاق ناخوشایند بوده، ندارد و اگر ما برایش اینطور تعریف کرده بودیم که اصلا برد و باختی وجود ندارد و هدف رشد و یادگیری است و این دو تنها یک نتیجه هستند که مسیر بعدی ما را مشخص می کنند، کودک ما دیگر از باخت ناراحت نمی شد. اما واقعیت این است که در ذهن ما فقط برد ارزشمند است و بر اساس این ارزش، ما یک سری تصمیمات می گیریم و البته که بر این تصمیمات آگاه نیستیم. این در حالی است که تصمیمات ما، ارزش های کودکمان را می سازد و اینگونه ارزش فقط برد ارزشمند است وارد مغز کودک مان می شود.
بدیهی است کودک نیز بر اساس این ارزش تصمیم گیری کرده و هرگاه ببازد به شدت خشمگین می شود زیرا بر طبق این ارزش، او یک ناکامی را تجربه کرده است.
نکته مهم اینجاست که ما به عنوان والدین باور نداریم که اگر کلام ما بر خلاف تصمیمات و عملکرد های ما باشد نمی تواند مشکلی را حل کند به همین دلیل سعی داریم تمام مسائل کودک خود را با حرف هایی که خودمان هم اعتقادی به آن ها نداریم حل کنیم.
جهت اطمینان از وجود این ارزش در مغز خود به سوالات زیر پاسخ دهید: (پاسخ اغلب والدین به این سوالات هم برایتان نوشته شده است.)
- در هنگام بازی با کودک، اگر او برنده شود، چه واکنشی نشان می دهید؟
بسیار تشویقش کرده و سعی می کنیم به او نشان دهیم که همه گاهی می بازند و گاهی هم برنده می شو ند. هم اکنون که ما بازنده هستیم از باخت خود ناراحت نبوده و برای برنده شدن او خوشحالیم. ( بدیهی است که این رفتار، ارزش برد را در ذهن کودک پررنگ تر می کند یعنی برد چیزی است که بخاطر آن باید خیلی خوشحال بوده و تشویق دریافت کنیم.)
- در هنگام بازی با کودک، اگر او بازنده شود، چه واکنشی نشان می دهید؟
سعی می کنیم او را آرام کرده و برایش توضیح دهیم که همیشه قرار نیست برنده شوی و گاهی پیش می آید که شکست بخوری و این اصلا مهم نیست و اتفاقی نمی افتد و ناراحت نباش. ( این رفتار، اشاره به این موضوع دارد که باخت نوعی شکست بوده و ما بخاطر آن ناراحت هستیم، پس لازم است دیگران ما را دلداری دهند.)
- فرض کنید شما مشغول تماشای یک مسابقه فوتبال هستید، زمانی که تیم مورد علاقه تان گل بزند، شما چه واکنشی را نشان می دهید؟
ممکن است از خوشحالی فریاد بزنم.
- در موقعیت فوق، اگر تیم مورد علاقه تان گل بخورد و یا نتواند یک موقعیت طلایی را گل کند، واکنش شما چیست؟
به شدت عصبی شده و حتی ممکن است پرخاش کنم.
اگر پاسخ هایتان را به دقت بررسی کنید تنها به یک نتیجه می رسید :
در ذهن شما فقط برد ارزشمند است و باخت با مفاهیم مثل شکست و ناکامی همراه شده است.
با این مقدمه، واضح است برای حل مشکل باید یک سری ارزش ها و مفاهیم ابتدا در مغز خودمان، سپس در مغز کودکمان بطور کامل اصلاح شود.
- همیشه در بازی یک نفر برنده و یک نفر بازنده است. هر دو نفر یک تجربه دارند که این ارزشمند است، زیرا این تجربه سبب شده که هر دو در مسیر رشد کرده و برای بار بعدی آماده تر شوند و با این نگاه هر دو نفر سود کرده اند نه فقط کسی که برنده است. از طرفی هدف بازی، سرگرمی و ایجاد لذت بوده که در فرآیند بازی محقق شده است. بنابراین نیازی نیست که شخص بازنده را آرام کرده یا دلداری دهیم.
- تفاوت فرد برنده و بازنده در نوع یادگیری است که از نتیجه دارند. شخص برنده می فهمد که مسیرش درست بوده و برای موفقیت های بیشتر باید همان مسیر قبلی را ادامه دهد ولی فرد بازنده، برای رسیدن به موفقیت های بزرگتر باید مسیرش را تغییر داده و اصلاح کند.
با این نگاه برد و باخت هیچ کدام بر دیگری برتری نداشته و کودکمان را به معنای واقعی شکست ناپذیر می کند.
پس از طی این مرحله، یعنی زمانی که کودک توانست به راحتی باخت را بپذیرد، خوب است به او یاد دهیم که فردی را که توانسته مسیر درست را انتخاب کند ( فرد برنده ) تحسین کرده و برای اصلاح و تغییر مسیرش از او بیاموزد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.