راهکارهای تقویت تمرکز در بزرگسالان
اگر بدانیم انجام یک کار با تمرکز می تواند در عرض چند ماه نتایجی را برایمان ایجاد کند که شاید دیگران در چندین سال نگرفته اند.
اگر بدانیم دلیل خستگی و کمبود وقت ما در طول روز نداشتن تمرکز کافی در کارهایمان است.
اگر بدانیم نبود تمرکز سبب می شود که کارهای زیادی را شروع کرده اما هیچ کدام را به سرانجام نرسانیم.
اگر بدانیم برای رشد و پیشرفت در زندگی و نهایتا لذت بردن از آن، به تمرکز بالا در کارهایمان نیاز داریم.
آنوقت است که برای بالا بردن تمرکز خود و آگاهی از کارکرد مغزمان تعهد و انگیزه ی بالایی داریم.
برای درک این موضوع لازم است در ابتدا به نحوه ی پردازش توجه در مغز آگاه شویم. دو نوع پردازش در مغز برای توجه وجود دارد:
پردازش بالا به پایین:
این پردازش از قسمت های بالاتر مغز شروع می شود. یعنی قسمت های بالاتر مغز به قسمت های پایین تر پیام می فرستد تا به موضوع خاصی در محیط توجه کند. به عبارتی، لوب فرونتال (لوب پیشانی) بر اساس هدفی خاص به مناطق پایین تر مغز پیام فرستاده تا هر آنچیزی که به اجرای بهتر این هدف کمک می کند را در محیط جست و جو کرده و به آن توجه کند. برای انجام یک کار به صورت عالی و با تمرکز بالا، ما نیازمند پردازش بالا به پایین هستیم. مثلا قرار است برای یک سخنرانی آماده شویم. در این حالت هدف ما سخنرانی است و لوب فرونتال به قسمت های پایین تر مغز دستور می دهد تا هر آنچیزی را که به ما کمک می کند تا سخنرانی بهتری داشته باشیم را در محیط جست و جو کند.
برای بهبود این نوع پردازش لازم است قادر باشیم تمام انرژی مغزمان را روی هدفمان متمرکز کنیم. اما در بیشتر مواقع قادر به انجام این امر نیستیم و دو دلیل مهم برای آن وجود دارد:
۱. ضعف اعتماد به نفس
در شروع کار یا در هنگام برخورد به یک چالش، پیام هایی از حافظه ی ما می آید و مانع تمرکز ما می شود: تو نمی توانی، خراب می کنی، نمی توانی به سرانجام برسانی
این پیام ها مانند زنجیری پاهای ما را بسته و مانع حرکت رو به جلو و تمرکز در ما می شود و در همان ابتدا انرژی مغز ما را هدر می دهد.
۲ . کمالگرایی
در همان ابتدای کار و گاهی با اولین اشتباه، خودمان را با افرادی که در آن کار عالی هستند مقایسه می کنیم و اصلا به این موضوع توجه نمی کنیم که ما کار را تازه شروع کرده ایم ، در حالی که فرد مورد نظر بارها و بارها این کار را انجام داده، اشتباه کرده، یاد گرفته و سپس حرفه ای شده است.
کمالگرایی نیز این پتانسیل را دارد تا بخش زیادی از انرژی مغزمان را به خود اختصاص داده و مانع تمرکز کامل روی هدفمان شود.
دومین پردازش در مغز برای توجه، پردازش پایین به بالا است.
در این نوع پردازش، که توجه از مناطق پایین مغز شروع شده و به سمت بالا می آید، محرکی در محیط توجه ما را به خود جلب می کند و سپس اطلاعات به سمت مراکز مغزی بالاتر می رود.
محیط ما بر دو نوع کلی تعریف می شود:
۱- محیط بیرونی: مهم ترین عاملی که در محیط بیرونی در حین انجام کاری توجه ما را به خود جلب می کند تلفن همراه ما و خصوصا شبکه های اجتماعی است.
۲- محیط درونی: این محیط که شامل اطلاعات موجود در ذهن ما است، تاثیر بسیار زیادی بر تمرکز ما در حین انجام کارهایمان دارد. لازم است قبل از انجام هر کاری کاملا ذهنمان از مسائل غیر مرتبط با هدفمان خالی شود. افرادی که مرتب به لحاظ ذهنی درگیر مشاجرات و جدل های بیهوده، اخبار و اتفاقات منفی و حتی مسائل ناگوار اجتماعی هستند، نمی توانند به خوبی روی کارهایشان تمرکز کنند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.