رابطه بین دیکته و مغز
برای درک دلایل غلط دیکته در کودکان، لازم است اطلاعاتی در مورد نحوه ی پردازش کلمات در مغز داشته باشیم. در ابتدا باید بدانیم زبان های مختلف با روش های مختلفی در مغز پردازش می شوند و دو گروه زبان از نظر نحوه ی کلمات و پردازش در مغز وجود دارد. زبان های شفاف و زبان های غیر شفاف.
زبان های شفاف مانند زبان ایتالیایی شامل کلمات منظم است، یعنی کلماتی که شکل گفتاری و نوشتاری آنها دقیقا شبیه هم بوده و فقط به یک صورت قابل نوشتن می باشد. مانند کلمه داماد در زبان فارسی که تنها به یک شکل امکان نوشتن دارد.
زبان های غیر شفاف مانند انگلیسی و زبان فارسی، شامل دو گروه کلمات می باشند. کلمات منظم و کلمات نامنظم. کلمات منظم در زبان های غیر شفاف همان تعریف کلمات منظم در زبان های شفاف را دارد اما کلمات نامنظم شامل کلماتی است که شکل نوشتاری و گفتاری آن ها متفاوت بوده و یا چند مدل از آن کلمه برای نوشتن وجود دارد که فقط یکی از آن ها درست است. مثلا ما چند مدل ” س ” داریم و کلمه ی سلامت را می توانیم با انواع ” س ” بنویسیم اما فقط به یک شکل املایی این کلمه صحیح است.
در زبان های غیر شفاف دو مسیر پردازش برای دو گروه کلمات تعریف شده است.
مسیر گرافم – فونم برای کلمات منظم : برای نوشتن کلمات منظم تنها به دو چیز نیاز داریم:
۱. مهارت سرعت نامگذاری:
با این مهارت می توانیم شکل دیداری حروف ( گرافم ) را به صدای شنیداری آن ( فونم ) به خوبی متصل کنیم. به عبارتی ابتدا باید شکل نوشتاری حروف را به خوبی از هم تمیز داده و سپس به آوای مربوطه متصل کنیم. یعنی ابتدا بتوانیم تفاوت ع و غ را به صورت دیداری تشخیص داده و سپس برای هر کدام آوای خاصی را در نظر بگیریم. این مهارت برای نامگذاری حروف ضروری است.
جهت اطلاعات بیشتر از مهارت نامگذاری می توانید به ویدئو آموزش رنگ و ویدئو آموزش حیوانات و میوه ها مراجعه کنید.
اهمیت آموزش رنگ چیست ؟
آموزش رنگ اولین مرحله از مهارت سرعت نامگذاری (مهارتی که می تواند در نامگذاری رنگ ها، حیوانات، میوه ها و ….. تا نهایتا در سن مدرسه نامگذاری حروف کمک کننده باشد) در کودکان بوده که آموزش درست و اصولی آن بسیار مهم است. زیرا اشتباه والدین در این مسیر می تواند کودک را در نامگذاری صحیح رنگ ها دچار مشکل کند و از همه مهم تر اعتماد به نفس کودک را در یادگیری پایین بیاورد.
۲. درک ساختار واژگان:
این مهارت به ما کمک می کند تا توالی و نوع حروف بکار رفته در کلام شنیداری را به خوبی تشخیص داده و سپس آن را به شکل نوشتاری در بیاوریم. کودکانی که این مهارت را ندارند، نمی دانند کلماتی که می شنوند از چه آواهایی تشکیل شده است.
با این مهارت می توانیم به این سوال به خوبی پاسخ دهیم که :
کلمه ی داماد از چه آواهایی تشکیل شده است؟ (تنها به صورت شنیداری)
مسیر معنا برای کلمات نامنظم:
این گروه کلمات که برای یک تصویر گاهی چند آوا دارند، نوشتن را برای کودکان با مشکلاتی مواجه می کنند. زمانی کودک قادر است این کلمات ( مثل حروف عربی، خوا و …. ) را به درستی بنویسد که برای آن ها معنای مشخصی در مغز داشته باشد و حتی بهتر است برای کلمات شبکه معنایی ایجاد شود.
مثلا اگر کودک می خواهد کلمه ی صبور را بنویسد باید بتواند یک شبکه معنایی در مغز برای این کلمه فعال کند. می توانیم با روش زیر یک شبکه معنایی برای کلمات در مغز کودک ایجاد کنیم.
به کودک بگوییم صبور یعنی چی ؟
وقتی صبور را می شنوی یاد چه کسی می افتی؟
به نظر تو صبور چه رنگی است؟
حتی اینکه چه افرادی صبور هستند؟
می توانی یک داستان برای مفاهیم گفته شده بگویی؟
درک و بکارگیری موارد گفته شده می تواند با یک روش علمی و تخصصی تمام مسائل کودک شما در درک کلمات را حل کند و این در حالی است که در هیچ کدام از منابع و کتاب های فارسی این مطالب در نظر گرفته نشده است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.