آموزش قیچی کردن به کودکان
توانایی نوشتن، یک مسیر با مراحل مختلف بوده که با پیمودن هر مرحله بخشی از آن کامل می شود پس به هیچ وجه توانایی نوشتن یک آموزش تک بعدی نبوده که کودک در یک سال بتواند آن را یاد بگیرد. بلکه یک مسیر است که بسیاری از مراحل آن باید در سال های قبل از مدرسه تکامل بیابد تا کودک ما بتواند آموزش لذت بخشی را در مدرسه تجربه کند.
اولین و مهمترین مرحله در این مسیر تحمل کاری است و همانطور که بارها بیان کرده ام :
تحمل کاری، دروازه ی ورود به آموزش های کودک است.
مهارت بعدی در این مسیر، مهارت های حسی حرکتی است. این مهارت برای دست خط نویسی ضروری است و کودکانی که مهارت های حسی حرکتی ( حرکات درشت، حرکات ظریف و حس ) خوبی ندارند علائم زیر را نشان می دهند:
- مداد را در الگوی صحیح نمی گیرند.
- فشار مداد روی کاغذ تنظیم نیست یا خیلی مداد را فشار می دهند یا بسیار کمرنگ می کشند.
- مداد را بین انگشتان در حین نوشتن و ترسیم فشار می دهند که سبب خستگی و درد در انگشتان و مچ دست می شود.
- قادر به ترسیم الگوهای خواسته شده بدون چرخش دست و یا ممتد نویسی نیستند.
یکی از فعالیت های مفید جهت رشد مهارت های حسی حرکتی در کودکان آموزش قیچی کردن است. لازم است این مهارت در سه مرحله و به ترتیب آموزش داده شود. در ادامه هر مرحله و فواید آن را به تفکیک بیان می کنیم.
مرحله ی اول ( کاربرد قیچی)
در این مرحله لازم نیست کودک چیزی را ببرد فقط یاد می گیرد که چطور قیچی را در دست نگه دارد و از آن استفاده کند. از آنجایی که انگشت اشاره، میانی و شست در گرفتن مداد و قیچی مشترک است کاربرد قیچی در دست سبب تقویت عضلاتی می شود که کودک برای نوشتن به آن نیاز دارد. به عبارتی این عضلات به کنترل دقیق مداد در دست کمک می کند.
مرحله ی دوم ( قیچی کردن بی هدف کاغذ)
در این مرحله کودک یاد می گیرد کاغذی را بدون در نظر گرفتن خطوط یا مکان مشخص قیچی کند در واقع همین که کودک یاد بگیرد قیچی را به درستی روی کاغذ حرکت دهد، کافی است.برای قیچی کردن کاغذ، کودک باید با دست غیر غالب آن را بگیرد و با دست غالب قیچی کند، یعنی دست غیر غالب تثبیت کننده است و دست غالب حرکت می کند. همین الگو از هماهنگی دو طرفه را ما در نوشتن نیز نیاز داریم.
مرحله ی سوم ( قیچی کردن خطوط)
در این مرحله کودک یاد می گیرد یک خط مشخص را قیچی کند و این امر نیازمند هماهنگی دیداری حرکتی است و رشد این مهارت در سال های بعد در نوشتن به کودک کمک میکند.
با توجه به مطالب گفته شده، روشن است که فعالیت قیچی کردن در روند تکامل کودکان برای نوشتن بسیار مهم است و ما می توانیم به راحتی آن را به کودکمان آموزش دهیم تا به رشد و تکامل مسیر توانایی نوشتن در او کمک کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.